Predstavljamo evropske mreže: Amateo

/
Amateo je ena od 28 evropskih mrež na področju kulturnega in ustvarjalnih sektorjev, ki jih podpira Evropska komisija v okviru Ustvarjalne Evrope. Poslanstvo Amatea, ki spodbuja aktivno udeležbo v kulturi, je podpirati delovanje in mednarodne aktivnosti organizacij, ki delujejo na področju ljubiteljske umetnosti in kulture v Evropi.

Mreža je bila ustanovljena 21. junija 2008 v Ljubljani in združuje 46 nacionalnih in regionalnih združenj iz 17 držav članic EU. Med člani mreže je tudi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Amateo zagovarja aktivno udeležbo/kulturno participacijo kot temeljno vrednoto svobodne in odprte družbe. Sledi namreč 27. členu Splošne deklaracije o človekovih pravic po katerem »ima vsakdo pravico prosto se udeleževati kulturnega življenja svoje skupnosti, uživati umetnost in sodelovati pri napredku znanosti in biti deležen koristi, ki iz tega izhajajo.«

Kdo je lahko član?
V mrežo se lahko včlanijo javne in zasebne organizacije, mreže ter krovne organizacije s področja glasbe, zborovskega petja, gledališča, plesa, folklore, likovne umetnosti, ustvarjalnega pisanja, fotografije, filma, novih medijev in drugih področij kulture, pod pogojem da delujejo na področju aktivne participacije v kulturi in umetnosti. Delujejo lahko na lokalni, regionalni ali nacionalni ravni.

Več informacij o možnostih članstva tukaj.

Sedež:
Amateo
Abrahamstraat 13, B-9000 Ghent, Belgija
E: info@amateo.org
W: www.amateo.org

Nagrada AMATEO
Mreža vsako leto podeli nagrado AMATEO (Amateo Award) za vse ustvarjalne projekte, ki imajo pozitiven vpliv na družbo. Nagrada je priložnost, da ljubiteljsko dejavnost ali projekt s področja kulture predstavite mednarodnemu občinstvu, oblikovalcem politik in evropskim financerjem.

Prijave na Amateo Award 2020 so odprte do 31. marca 2020. Več tukaj.

Evropske mreže predstavljamo tukaj.