Slovenski AV ustvarjalci na jesenskih mednarodnih usposabljanjih

/
Nekaj obetavnih slovenskih filmskih strokovnjakov je letošnjo jesen izkoristilo za usposabljanje na kakovostnih MEDIA delavnicah in koprodukcijskih dogodkih.

USPOSABLJANJE
* Viva Videnović (Strup produkcija) se je kot letošnja obetavna producentka – Emerging Producers 2015 udeležila istoimene platforme, ki jo je soorganiziral slovenski Center Ustvarjalna Evropa v okviru 18. mednarodnega festivala dokumentarnih filmov v Jihlavi na Češkem (23. – 28. oktober)
* Matjaž Brumen (Studio Ritem) se je kot slovenski štipendist udeležil delavnice za postproducente in producente European Post-production Connection – EP2C na Dunaju (23.-28. oktober), na dogodek pa je kot edini producent-opazovalec iz Slovenije bil sprejet tudi Kanjing Qiu (Cvinger film)
* Miha Černec (Staragara) se je s koncem oktobra v nemškem Koelnu udeležil tretjega, zaključnega srečanja letošnjega ciklusa delavnic priznanega evropskega usposabljanja za producente EAVE European Producers Workshop 2014 in tako postal član ugledne mreže tim. EAVE diplomantov

Več o aktualnih rokih za udeležbo na MEDIA usposabljanjih.

MREŽENJE
* Matija Šturm in Kolja Saksida (Zavod ZVVIKS) sta v okviru mendarodnega pitching dogodka Junior Co-production Market amsterdamskega festivala filmov za otroke in mladino CINEKID v kategoriji 9 izbranih mednarodnih TV projektov predstavljala animirano serijo v razvoju “Koyaa”
* Na pomembnem nemškem festivalu in industrijskem dogodku za dokumentarne in animirane filme DOK Lepizig se je med 27. oktobrom in 2. novembrom Slovenija v sklopu industrijskih dogokov tamkajšnje filmske tržnice predstavljala s številnimi projekti slovenskih dokumentaristov. Vsi predstavljeni slovenski filmi so hkrati tudi del regionalne pobude SEEDOX – South East European Documentaries, katere cilj je opozoriti na regionalno sodelovanje in koprodukcijski potencial dokumentarnega sektorja, predstaviti najnovejše filme in spodbujati povezovanje med dokumentarnimi ustvarjalci v regiji in širše.

Več o aktualnih rokih za udeležbo na MEDIA povezovanje.

UMETNIŠKE REZIDENCE
Dva filmska ustvarjalca sta se udeležila enomesečne umetniške rezidence v Londonu, ki jo omogoča Ministrstvo za kulturo:
* oktobra je v britanski prestolnici ustvarjal obetavni režiser in producent mariborskega Film Factory, Mitja Mlakar, ki je v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Veliki Britaniji zainteresirani javnosti na lepo obiskanem dogodku predstavil filme svoje produkcijske hiše
* novembra pa londonsko rezidenco za širjenje mreže kontaktov in profesionalni razvoj koristi scenaristka Ana Lasič