Scenaristični seminar z Mary Kate O Flanagan na 25. LIFFu

/
*PRIJAVE SO ZAPRTE* Scenaristični seminar CED Slovenija z uveljavljeno irsko strokovnjakinjo za scenarije Mary Kate O Flanagan bo potekal v sredo, 19. 11. med 9.00 in 17.30 v okviru 25. LIFFa v Cankarjevem domu - vabljeni!

Scenaristični seminar Centra Ustvarjalna Evropa v okviru 25. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe nastaja v sodelovanju s češkim strokovnim usposabljanjem MIDPOINT in je namenjen producentom, režiserjem in scenaristom ter drugim zainteresiranim filmskim ustvarjalcem, predvsem pa vsem navdušencem nad TV serijami.

For information in English, please scroll down.

PODROBEN PROGRAM:
»Občinstvo čim prej zgrabi za vrat in ga ne izpusti do zadnje minute«
Billy Wilder.

9:00–9:30 – Registracija udeležencev (dvorana E1-2, Drugo preddverje Cankarjevega doma, Ljubljana)
09:30–13:00 – Ustvarjanje in vzdrževanje dramatične napetosti
(10:30–10:45 – Odmor za kavo)

Skrivnost pripovedovanja dobre zgodbe na platnu je v razumevanju, kako vplesti gledalce. Na predavanju, ki bo vključevalo analizo nizkoproračunskega celovečernega igranega filma, boste izvedeli, kako to vedno doseči ter kako lahko uporaba načel pripovedovanja zgodb izboljša evropske filme in jim pomaga doseči gledalce zunaj domovine.

13:00–14:00 – Odmor za kosilo
14:00–15:30 – Skrivnost skandinavskega uspeha: Most (Bron/Broen/The Bridge) Kako lahko druge države ponovijo uspeh, ki so ga skandinavske drame dosegle v zadnjih letih? Predavateljica bo za učne namene analizirala epizodo švedsko-danske uspešnice Most s ciljem predstavljanja pravil privlačne drame. 15:30–16:00 – Odmor za kavo
16:00–17:30 – Ali je pri komediji potrebna dramatična napetost? Prek analize polurne televizijske humoristične serije bo predstavljeno, kako je treba preplesti različne veje zgodbe in vnesti preobrate v vsak prizor. Razpravljali bomo tudi o ustvarjanju razpoloženja in Lubitschevem prijemu.
17:30 – Konec seminarja

PRIJAVE IN VEČ INFORMACIJ: * PRIJAVE SO ZAPRTE. OBVEZNA je bila predhodna prijava udeležbe – najkasneje do srede, 12. novembra do 12.00 urena e-naslov sabina.briski(at)ced-slovenia.eu.
* POMEMBNO: Zaželena je udeležba na celotnem seminarju, saj so posamezni tematski sklopi smiselno povezani. Zato bodo prednost pri prijavah imeli udeleženci celodnevnega seminarja. * Kotizacije ni, vendar je število prostih mest omejeno. Za kosilo bo poskrbljeno.
* JEZIK: angleščina
* LOKACIJA SEMINARJA: LIFFe, Cankarjev dom, II. preddverje, dvorana E1-2
* ČAS SEMINARJA: Sreda, 19. november, 9:00-17:30

MARY KATE O FLANAGAN Večina piscev lahko pride z nič na sedem – Mary Kate pa spravi prizor ali projekt s sedem na deset, kar je izjemna veščina. – Lisa Albert, scenaristka in producentka, Mad Men.

MARY KATE O FLANAGAN sodeluje s scenaristi in producenti na mednarodni ravni ter pomaga obetavnim in uveljavljenim scenaristom pri oblikovanju zgodb. Je predavateljica na strokovnem programu MIDPOINT prestižne praške akademije FAMU, ter predava po Evropi in Afriki. Na področju poučevanja scenaristike je sodelovala z Davidom Howardom, avtorjem knjig The Tools of Screenwriting in How to Build a Great Screenplay, ter Martinom Danielom, profesorjem scenaristike na Univerzi Južne Kalifornije (ZDA), ker pa je odrasla na Danskem, ima poseben vpogled v razcvet danskega filma in televizije.

Program MIDPOINT – Central European Script Center je strokovno usposabljanje na področju razvoja scenarijev in filmske dramaturgije, namenjeno ustvarjalnim timom scenaristov, producentov in režiserjev, nastaja pa v organizaciji prestižne praške akademije FAMU. Glavni strokovni program je strukturiran kot trimesečno usposabljanje za razvoj celovečernih prvencev ter drugih celovečernih filmov obetavnih filmskih ustvarjalcev mlajše generacije. Druge dejavnosti programa MIDPOINT vključujejo delavnico za usposabljanje mentorjev, namenjeno mladim učiteljem scenaristike in dramaturgije, strokovnjakom za razvoj scenarijev in televizijskim urednikom (Training the trainers), delavnico, namenjeno projektom v fazi grobe montaže (Dramaturgy in the editing room) in žanrske delavnice.

ENGLISH: In the framework of 25th Ljubljana International Film Festival, Creative Europe Desk Slovenia, information office for the EU programme Creative Europe, organizes a masterclass in screenwriting with renowned irish script doctor Mary Kate O Flanagan. The masterclass, in partnership with MIDPOINT Central European Script Center, is recommended to producers and directors as well as screenwriters and all film professionals interested in TV series. Programme and more information >>