Več-kot-planet

Področje
Multimedija in nove tehnologije 
Producent
Projekt Atol (partner) 
Vodja
Waag Society (NL) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2021–2027) – KULTURA / Projekti sodelovanja - "srednji"
Podpora EU
1.000.000 EUR
Leto
2021 

Koordinator: Waag Society (NL)
Partnerji: Pohjoinen valokuvakeskus r.y (FI), Projekt Atol (SI), OLATS (FR), ART2M (FR), Ars Electronica Linz GMBH & CO KG (AT)

Podpora EU: 1.000.000,00 EUR
Podpora EU za slovenskega partnerja: 149.231,00 EUR
Trajanje projekta: 1. 6. 2022–30. 5. 2025

Projekt Več-kot-planet / More-than-Planet: More than one understanding of planet Earth obravnava krizo planetarnega imaginarija. Ugotavljamo, da je nujno ponovno premisliti načine, kako ljudje razumejo in si predstavljajo okolje na ravni planeta kot konceptualne celote.

Projektni partnerji bodo prispevali k evropski kulturno-okoljski pismenosti s primerjalnim pristopom k planetarnim imaginarijem. Tako bodo evropskim raziskovalnim, inovacijskim in kulturnim skupnostim omogočili nova spoznanja, veščine, orodja in nakazali konkretne in referenčne primere rabe teh znanj in tehnologij. Takšni imaginariji se bodo razvijali s sodelovalnimi in umetniško usmerjenimi inovacijskimi pristopi, za katere so značilni kritična in ustvarjalna orodja za reševanje današnjih okoljskih težav. Rezultati bodo distribuirani v novi okoljski narativi v kulturnih in javnih prostorih ter na posebnih kritičnih območjih. Projektni partnerji bodo v projektne dejavnosti v veliki meri vključevali svoje deležnike, da bi čim bolj nadgradili pričakovane rezultate.
V podporo dolgoročnemu učinku bo projekt v sodelovanju z ustreznimi zainteresiranimi stranmi razvil pot do okvira evropskih kulturnih dejavnosti v vesolju (ECOSA). Takšen okvir bo služil kot vzajemni dogovor med zainteresiranimi stranmi o dolgoročnem sodelovanju.

Na splošno projekt temelji na desetletjih individualnih prizadevanj številnih umetnikov, znanstvenikov in kulturnih organizacij, ki so omogočili umetniško produkcijo v kontekstu vesolja, z vesoljskimi tehnologijami ali celo v samem vesolju. Večina projektnih partnerjev je del te dediščine, saj sodelujejo pri številnih projektih Ustvarjalna Evropa, Obzorje, Erasmus+ in mednarodnih projektih. Z vzpostavljenimi mrežami se bo projekt pridružil nekaterim najbolj odmevnim dogodkom na področju vesolja in na ta način povečal svoj vpliv.

V Zavodu Projekt Atol bomo kot partner planetarni imaginarij razvijali prek novih oblik vzporednih rezidenčnih programov, v katerih se bosta prepletala tako umetniška praksa kot teorija. Prav tako pa bomo razvijali nove formate intenzivnega neformalnega učenja s fokusom na novih in šele razvijajočih se perspektivah. Delovali bomo tudi na ravni diseminacije vsebin projekta.

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja