Slovenska manjšinska koprodukcija Zenit se je uvrstila v Cannes

/
Celovečerni igrani film Zenit (Zvizdan), režiserja Dalibora Matanića se je uvrstil v uradni program Un Certain Regard 68. Filmskega festivala v Cannesu. Film je koprodukcija med Hrvaško, Slovenijo in Srbijo s podporo MEDIE.

Film prikazuje tri različna desetletja, dve sosednji vasi, obremenjeni z zgodovinskim nasledstvom, in tri ljubezenske zgodbe, ki so povezane v klasično zgodbo o prepovedani ljubezni.

Film je nastal je v produkciji zagrebške Kinorame (Ankica Jurić Tilić), slovenskega koproducenta Gustav filma (Petra Vidmar in Frenk Celarc) in SEE Film Pro iz Srbije, podprli pa so ga program MEDIA (razvoj skupine projektov – Kinorama), Hrvaški avdiovizualni center, Slovenski filmski center, Viba Film Ljubljana in evropski sklad Eurimages. Po osamosvojitvi je Zenit prvi hrvaški celovečerni film, ki se mu je uspelo uvrstiti v uradni program festivala v Cannesu.

Režiser Dalibor Matanić o svojem filmu (trailer je na voljo na tej povezavi) pravi:
To je ljubezenski film, ki govori o moči, ki jo potrebuje ljubezen, da se v svoji čistosti dvigne nad muljem, s katerim se vsak dan soočamo. Cela ekipa je uživala v ustvarjanju filma. Ob ljudeh s katerimi redno sodelujem, sem tokrat sodeloval z direktorjem fotografije Markom Brdarjem, ki sem ga spremljal pri študentskih filmih. Ima sijajno notranjo intuicijo, tako da sva pri filmu sodelovala brez besed.


(foto: Neven Krčmarek)

Slovenija je s slovenskim producentom Gustav film ob direktorju fotografije Marku Brdarju, k filmu prispevala tudi oblikovalca zvoka Julija Zornika, oblikovalki maske Mojco Gorogranc Petrushevsko inTalijo Ivančič, kolorista filma Emila Svetlika, igralca Nejca Cijana Garlattija, tehnično ekipo in snemalno tehniko (Viba film, Gustav film, Mb Grip) ter tudi končno obdelavo zvoka (Viba film, 100) in obdelavo slike (Teleking) za predvajanje filma na DCP formatu, ki je nadomestil laboratorijsko 35mm kopijo filma. Film je bil v celoti posnet na Hrvaškem, v okolici Knina, večina postprodukcije pa je bila opravljena v Sloveniji.

Slovenski koproducent, mednarodno zelo aktivno produkcijsko podjetje Gustav film, je v zadnjih letih eden najbolj uspešnih slovenskih prijaviteljev pri črpanju evropskih sredstev za avdiovizualno področje (od leta 2012 so vsako leto bili uspešni na MEDIA razpisu za razvoj samostojnih projektov s filmi “Mama” Vlada Škafarja v 2012, “Izbrisana” Mihe Mazzininja v 2013 in na prvem razpisu podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope z mladinskim filmom “Košarkar naj bo!” lani). Med vrhunce mednarodnih uspehov kot koproducent zdaj z veseljem zapisujejo tudi uvrščanje njihove manjšinske koprodukcije Zenit v prestižni Un Certain Regard najpomembnejšega svetovnega filmskega festivala.

Članek o uspehu filma je na voljo tudi na evropskem filmskem portalu Cineuropa.