Mustang je dobitnik letošnje filmske nagrade LUX

/
Letošnji prejemnik filmske nagrade LUX je “Mustang” turške režiserke Deniz Gamze Ergüven.

Filmsko nagrado LUX vsako leto podeli Evropski parlament s ciljem spodbujanja javne razprave o evropskih temah in podpiranja distribucije evropskih koprodukcij znotraj EU.

V ožjem izboru sta bila še filma Mediterranea (Sredozemlje; režiser Jonas Carpignano, koprodukcija Italija, Francija, ZDA, Nemčija, Katar) in Urok (Učna ura, režija Kristina Grozeva in Petar Valčanov, koprodukcija Bolgarije in Grčije).

Zmagovalca so, tako kot vsako leto, z glasovanjem, izbrali poslanci Evropskega parlamenta. Nagrado francosko-turško-nemško koprodukcijo o petih sestrah, ki bi morale stopiti v dogovorjene zakonske zveze, a se odločijo, da zavržejo prisilno tradicijo in živijo svoje življenje, je režiserski 24. novembra v Strassbourgu dodelil predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Vsi trije filmi finalisti so prevedeni in podnaslovljeni v 24 uradnih jezikov Unije, zmagovalni film pa bo tudi (v originalnem jeziku) prirejen za slepe in slabovidne ter slušno prizadete osebe.

Režiserka “Mustanga”, Deniz Gamze Ergüven
Režiserka “Mustanga”, Deniz Gamze Ergüven

Silvia Costa (S&D, Italija), predsednica odbora za kulturo in izobraževanje, je poudarila: “Nagrada LUX je primer kulturne diplomacije, ki združuje podporo izražanju kulturne in ustvarjalne industrije evropskih koprodukcij, spodbuja kulturno in jezikovno raznolikost ter uvaja umetnostne razlage kompleksnih realnosti, ki nam pomagajo razumeti drug drugega. Ne samo v Evropi, ampak po vsem svetu.”

Za svoj najljubši film lahko glasujete tudi gledalci, ki se boste s tem potegovali za obisk filmskega festivala v čeških Karlovih Varih julija 2016, kjer bo razglasitev najboljšega filma po mnenju občinstva.

Več o nagradi na www.luxprize.eu.