Sklop 2: Podpora organizacijam dejavnim na področju kulture na evropski ravni za leto 2013

Program
 
Leto
2012 
Oznaka
 
Rok
četrtek, 11. oktober 2012 zaprt


1. Cilji in opis programa Kultura (2007-2013)
2. Predmet razpisa za sklop 2
3. Upravičeni kandidati in države
4. Merila vrednotenja
5. Rok za oddajo vlog
6. Postopek oddaje prijave
7. Dodatne informacije



1. Cilji in opis programa Kultura (2007-2013)

Program Kultura je enotni večletni program za ukrepe Skupnosti na področju kulture, odprt za vse kulturne sektorje (z izjemo avdiovizualnega). Prispeva k oblikovanju skupnega evropskega kulturnega prostora, osnovanega na skupni kulturni dediščini in sodelovanju med ustvarjalci, kulturnimi izvajalci in institucijami iz držav, ki sodelujejo v Programu, ter na ta način spodbuja zavest o evropskem državljanstvu.
Program ima tri posebne cilje:
– spodbujanje nadnacionalne mobilnosti oseb, ki delujejo na področju kulture,
– podpiranje nadnacionalnega kroženja kulturnih in umetniških del ter izdelkov,
– spodbujanje medkulturnega dialoga.
Program v skladu s posameznimi merili razpisa sofinancira tudi projekte v državah, ki ne sodelujejo v Programu (t. i. tretje države).


2. Predmet razpisa

Podpora za delovanje se razlikuje od podpore za projekte, saj zagotavljaja finančno podporo za stroške, ki so potrebni za ustrezno izvajanje običajnih in stalnih dejavnosti organizacije. Ti stroški vključujejo stroške osebja, internih sestankov, publikacij, obveščanja in razširjanja, potovanj, povezanih z izvajanjem delovnega programa, najemnine, amortizacije ter druge stroške, ki so neposredno povezani z delovnim programom organizacije.

Znotraj tega sklopa so upravičene tri kategorije organizacij, vendar je razpis za leto 2013 namenjen samo enoletnim podporam za kategoriji Ambasadorji in Zagovorniške mreže. Organizacija lahko vloži vlogo samo za eno izmed teh kategorij:

a) Ambasadorji
Organizacije, ki so zaradi svojega vpliva na področju kulture na evropski ravni nedvomno zmožne postati evropske »predstavnice« evropske kulture in lahko kot take izpolnjujejo vlogo evropskih kulturnih ambasadorjev. Organizacije, na katere se še posebej nanaša ta kategorija, so orkestri, pevski zbori, gledališke skupine in plesne skupine, katerih dejavnosti imajo pravo evropsko razsežnost. Dejavnosti organizacije se morajo izvajati v vsaj sedmih državah, ki sodelujejo v programu.

b) Zagovorniške mreže (odprto tudi za avdiovizualni sektor)
Zagovorniške mreže, ki jih pooblastijo pridruženi člani mreže in zagotavljajo bistveno zastopanost posebne kategorije ali kategorij kulturnih izvajalcev ali kulturnih področij na evropski ravni. Te mreže morajo obstajati vsaj eno leto. Mreže morajo združevati člane, ki imajo pravni sedež v vsaj petnajstih državah, ki sodelujejo v programu. Če pa so mreže sestavljene iz organizacij, ki zastopajo kulturne izvajalce na nacionalni ravni (kot so nacionalne federacije), mora mreža doseči bistveno zastopanost v vsaj desetih državah, ki sodelujejo v programu.
Za podporo v okviru sklopa 2 – zagovorniške mreže se lahko prijavijo tudi organizacije iz avdiovizualnega področja, ker v programu MEDIA take podpore ni.

c) Platforme za strukturirani dialog (kategorija z omejenim dostopom!)
V okviru evropske agende za kulturo se lahko na podlagi posebnega postopka podpora zagotavlja organizacijam, ki se dejavno vključujejo v strukturiran dialog z Evropsko komisijo, in združenjem, ki pripravljajo politično analizo, ki podpira cilje te agende, in sicer zlasti v okviru petih prednostnih področij delovanja za obdobje 2008–2010, ki jih je potrdil Svet na evropski ravni.
Ta kategorija je strogo omejena na platforme za strukturirani dialog, vzpostavljene na podlagi posebnih razpisov za prijavo interesa, ki jih je objavila Komisija, in ki izpolnjujejo pogoje, navedene v teh razpisih. Zadevne platforme bo Izvajalska agencija povabila k oddaji vloge.
Platforme sestavljajo organizacije civilne družbe, vključene v strukturirani dialog s Komisijo na podlagi evropske agende za kulturo. Izpolnjevati morajo posebna merila ter ustrezati političnim prednostnim nalogam in temam, ki jih Komisija opredeli v vsakem od zgoraj navedenih razpisov za prijavo interesa.

Prag podpor se razlikuje, odvisno od kategorije, in sicer od 75 000 EUR do 600 000 EUR. V vsakem primeru je podpora EU omejena na največ 80 % vseh upravičenih stroškov ali pa se ocenjeni stroški nanašajo na predlagani delovni program.
Več o tem: Vodnik po programu Kultura

Podpora za leto 2013

Organizacije se lahko odločijo, da vložijo vlogo samo za letno podporo v letu 2013 za kategorijo Mreže ali Ambasadorji.


3. Upravičeni kandidati in države

Upravičeni kandidati so lahko javne ali zasebne kulturne organizacije s področja kulture in imajo registriran sedež v eni od naslednjih držav:

  • države članice EU (27),
  • države EGP (Islandija, Lihtenštajn, Norveška),
  • države kandidatke (Hrvaška, Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, Črna gora, Srbija in Turčija),
  • Bosna in Hercegovina in Albanija.

    Ambasadorji morajo:
    – na dan oddaje vloge pravno obstajati vsaj dve leti;
    – svoje dejavnosti izvajati v najmanj sedmih državah, ki sodelujejo v programu.

    Zagovorniške mreže morajo:
    – na dan oddaje vloge pravno obstajati vsaj eno leto;
    – v mrežo vključevati člane s pravnim sedežem v vsaj petnajstih državah, ki sodelujejo v programu;
    – v mrežo vključevati člane s pravnim sedežem v vsaj desetih državah, ki sodelujejo v programu, če so mreže sestavljene iz organizacij, ki predstavljajo kulturne izvajalce na nacionalni ravni.

    Platforme za strukturirani dialog morajo:
    – biti ustanovljene na podlagi posebnega razpisa za prijavo interesa, ki ga objavi Komisija, in izpolnjevati pogoje, navedene v teh razpisih.

    Več o tem: Vodnik po programu Kultura


    4. Merila vrednotenja

    Podpora bo dodeljena ne le na podlagi meril upravičenosti ter meril za izključitev in izbor, ampak se bo presojala tudi na podlagi naslednjih meril vrednotenja (tj. meril za dodelitev podpore):
    1) obseg, v katerem lahko delovni program in z njim povezane dejavnosti ustvarijo resnično evropsko dodano vrednost in evropsko razsežnost predlaganih dejavnosti;
    2) pomen delovnega programa in z njim povezanih dejavnosti za posebne cilje programa;
    3) obseg, v katerem so predlagani delovni program in naknadne dejavnosti zasnovani ter jih je mogoče uspešno izvesti z visoko stopnjo odličnosti;
    4) obseg, v katerem lahko predlagani delovni program in naknadne dejavnosti ustvarijo rezultate, ki neposredno in posredno dosežejo čim več oseb;
    5) obseg, v katerem se bo o rezultatih predlaganih dejavnosti ustrezno obveščalo in jih promoviralo;
    6) obseg, v katerem lahko dejavnosti ustvarijo ustrezno stopnjo trajnosti (dolgoročne rezultate in sodelovanje) in delujejo kot razširjevalci za druge možne promotorje.
  • Več informacij o postopku izbora projektov je na voljo tukaj >>>
    Glej tudi Vodnik po programu Kultura!


    5. Rok za oddajo vlog in prijavni obrazci

    E-vloge za leto 2013 morajo biti poslane najkasneje do 10. oktobra 2012 do 12.00 ure.
    Prijavnica je dostopna na spletni strani EACEA.

    Pozor:
    Prijavnico je treba obvezno oddati v elektronski in tudi papirnati obliki skupaj s prilogami na USB ključku ali na CD-romu (NOVO!).
    Prijavitelji, ki bodo letos oddajali prijavo, morajo prijavnico oddati preko spleta najkasneje 10. oktobra 2012 do 12.00 ure (srednjeevropski poletni čas), prijavnico v papirnati obliki skupaj z vsemi obveznimi prilogami in dokumenti na USB ključku ali CD-romu pa najkasneje do vključno 10. oktobra 2012 (do 24:00 ure – dokazilo je poštni žig).

    Ne pozabite na kuverti navesti evidenčne številko prijavnice, ki jo boste prejeli takoj, ko boste e-prijavnico oddali preko spleta.
    Če katerih od zahtevanih dokumentov (obveznih prilog – npr. bilanca stanja in izkaz prihodkov in odhodkov) ne uspete shraniti na USB ključ ali CD-rom, jih morate poslati v papirnati različici.

    Naslov za oddajo prijavnice v papirnati obliki:
    Education, Audiovisual & Culture Executive Agency
    Culture Programme (2007–2013)
    Strand 2 – Annual Operating Grants 2013
    Avenue du Bourget 1
    (BOUR 04/13)
    B – 1140 Brussels Belgium


    6. Postopek oddaje prijave

    Preden se lotite izpolnjevanja elektronske prijavnice:
    1.
    Natančno preberite Vodnik po programu Kultura
    2. Natančno preberite navodila za prijavitelje, ki vsebujejo koristne informacije, povezane z vsebino vaše prijave. Prijavnica je dostopna na spletni strani EACEA.
    3. natančno preberite vodnik za izpolnjevanje e-prijavnice s koristnimi tehničnimi napotki
    4. preizkusite testno verzijo e-prijavnice >>>
    5. uporabljajte 8.1.5 ali višjo verzijo programa Adobe Reader
    6. natančno sledite navodilom na strani EACEA >>>
    7. preden odpošljete e-prijavnico in oddate papirnato verzijo, preverite, ali je prijava popolna, s pomočjo kontrolnega obrazca na spletni strani EACEA!

    Pozor! Opozarjamo vas, da lahko Izvajalska agencija EACEA na svoji spletni strani kadarkoli do izteka razpisnega roka objavi nove različice navodil in vodnika za izpolnjevanje e-prijavnice, zato vam svetujemo, da pred pričetkom in v času priprave razpisne dokumentacije, redno preverjate spletno stran: http://eacea.ec.europa.eu/culture/funding/2012/call_strand_2_2012_en.php

    V primeru tehničnih težav pri izpolnjevanju ali oddajanju elektronske prijavnice se obrnite na oddelek za pomoč uporabnikom pri Izvajalski agenciji:

    HelpDesk service
    T: +32 229 90705
    E: eacea-helpdesk@ec.europa.eu (natančno opišite tehnično težavo; priporoča se, da priložite dokument s sliko ekrana (print screen), ki prikazuje tehnično težavo, na katero ste naleteli)

    Pomoč uporabnikom je na voljo od ponedeljka do četrtka med 8.30 in 17.30 ter ob petkih med 8.30 in 17.00 uro. 10. oktobra 2012 pa se pisarna zapre že ob 12.00, ko se izteče rok za oddajo prijavnic.

    V primeru dodatnih informacij glede razpisa ali če potrebujete pomoč pri izpolnjevanju prijavnice in pripravi prijavne dokumentacije kontaktirajte našo Kulturno stično točko v Sloveniji: T: +386 1 431 83 85, E: ccpinfo@scca-ljubljana.si


    7. Dodatne informacije

    Vodnik po programu Kultura in razpisna dokumentacija sta na voljo na spletnih straneh Izvajalske agencije za izobraževanje, AV in kulturo (EACEA).


    Objavljeno: 2. julij 2012, osveženo (rok za oddajo prijav): 22. avgust 2012