Sklop 1.3: Nagrada EU za literaturo

Program
 
Leto
2007 
Oznaka
EAC/17/07) 
Rok
petek, 12. oktober 2007 zaprt

1. Cilji in opis programa
2. Predmet razpisa in razpoložljiva proračunska sredstva
3. Merila o izpolnjevanju pogojev
4. Rok za oddajo vlog
5. Dodatne informacije




1. Cilji in opis programa


Program Kultura je enotni večletni program za ukrepe Skupnosti na področju kulture, odprt za vse kulturne sektorje (z izjemo avdiovizualnega) in kulturne izvajalce.
Prispeva k oblikovanju skupnega evropskega kulturnega prostora, osnovanega na skupni kulturni dediščini in sodelovanju med ustvarjalci, kulturnimi izvajalci in institucijami iz držav, ki sodelujejo v Programu, ter na ta način spodbuja zavest o evropskem državljanstvu.



2. Predmet razpisa in razpoložljiva proračunska sredstva


Namen razpisa za zbiranje predlogov je izbrati ustanovo, ki bo v letu 2008 odgovorna za organizacijo in podeljevanje nagrade EU za sodobno literaturo.

Ustanova, ki bo od Evropske komisije pridobila naslov za podeljevanje Nagrade EU za literaturo, mora:
– izbrati evropske nadarjene avtorje sodobne literature s področja leposlovja iz vseh držav članic Programa Kultura in jih promovirati v državah članicah Programa,
– imenovati osebo s področja evropske literature za vlogo ambasadorja nagrade, čigar vloga je spodbujati in promovirati evropske nadarjene avtorje sodobne literature,
– organizirati slavnostno prireditev za podelitev nagrade, ki bo poudarila njen pomen in evropsko dimenzijo.


Finančna podpora EU znaša največ 200.000 evrov oz. 60 % vrednosti skupnih stroškov za izvedbo in podeljevanje nagrade, vključno z denarno nagrado za avtorje.



3. Merila o izpolnjevanju pogojev


Upravičeni kandidati so lahko javne ali zasebne organizacije in ustanove, ki delujejo na področju literature, imajo najmanj dve (2) leti izkušenj z organizacijo aktivnosti na evropskem nivoju na omenjenem področju in imajo sedež v eni od naslednjih držav:
– države članice EU,
– države EGP/EFTA (Islandija, Lihtenštajn, Norveška),
– države kandidatke (Hrvaška in Turčija).



4. Rok za oddajo vlog


Vloge morajo biti poslane najkasneje do 12. oktobra 2007.



5. Dodatne informacije


Besedilo razpisa je na voljo v Uradnem listu Evropske unije, UL EU 2007/C163/04, dodatne informacije in razpisna dokumentacija pa so na voljo tudi na spletnih straneh Evropske komisije.